مشق تدبر

تمرینی برای تدبر روی اندیشه های ناب

مشق تدبر

تمرینی برای تدبر روی اندیشه های ناب

مشق تدبر
طبقه بندی موضوعی

سلام علیکم - بسم الله


ادامه آداب نماز:
41- هنگام تشهد بگویید: «الحمد لله کما هو اهلُه»
42- متورک بنشنید (که قبلا توضیحش ذکر شد) و دستان خود را روی ران نزدیک زانویتان بگذارید.
43- بعد از صلوات تشهد بگویید: وَ تَقَبَّلْ شَفَاعَتَهُ فِی أُمَّتِهِ وَ ارْفَعْ‏ دَرَجَتَه‏»
44- در رکعت سوم بعد از اتمام تسبیحات اربعه بگویید: «استغفر الله ربی و اتوب الیه»
45- سجده آخر نماز را با دعا طولانی کنید. می توانید از دو دعای زیر استفاده کنید. (دعاهای دیگری که به عنوان دعای سجده آخر مشهور است سندی برایش نیافتم):

اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ الرَّاحَةَ عِنْدَ الْمَوْتِ‏ وَ الْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَابِ.

یَا خَیْرَ الْمَسْئُولِینَ وَ یَا خَیْرَ الْمُعْطِینَ‏ ارْزُقْنِی‏ وَ ارْزُقْ عِیَالِی مِنْ فَضْلِکَ الْوَاسِعِ فَإِنَّکَ‏ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ‏.

46- هنگام سلام آخر نماز بهتر است با چشم اشاره ای به سمت راست خود کنید. و وقتی سلام می دهید فرشتگانی که اطراف ما هستند را بخصوص دو فرشته ای که دو طرف شما هستند و اعمال خوب و بد شما را می نویسند مد نظر داشته باشید.
47- بهترین تعقیب نماز، تسبیحات حضرت فاطمه سلام الله علیها است:
  • این تسبیح را بلافاصله بعد از اتمام نماز و بدون تغییر دادن نوع نشستن خود و بدون هیچ سخنی، آغاز کنید.
  • از بندهای انگشتان دست راست خود برای این منظور استفاده کنید مگر این که تسبیح تربت امام حسین علیه السلام را داشته باشید که ثواب آن بیشتر است.
  • با حوصله این تسبیح را بگویید. شتاب نکنید.
  • بعد از تسبیح یک بار بگویید: لا اله الا الله و یک بار هم بگویید: استغفر الله ربی و اتوب الیه.
  • اگر بیش از عدد ذکر گفتید، در ذهن خود کمتر از سقف عدد مورد نظر را آورده و همان را به عنوان مقدار ذکری که گفته اید قصد کنید و بعد بقیه آن را تا تکمیل عدد بگویید. مثلا اگر 40 بار الله اکبر گفتید. در ذهنتان 30 را بیاورید. و بعد 4 بار الله اکبر بگویید.
  • در صورتی که شک کردید چه مقدار ذکر گفته اید، بنا را بر اقل از عدد تعیین شده بگذارید و بعد طبق روش فوق عمل کنید.

48- بعد از تسبیحات حداقل یک بار سوره توحید را تلاوت کنید.

49- دعای «سبحان من لا یعتدی» بعد از هر نمازی برای تقویت حافظه بسیار مفید است:

سُبْحَانَ‏ مَنْ‏ لَا یَعْتَدِی‏ عَلَى أَهْلِ مَمْلَکَتِهِ سُبْحَانَ مَنْ لَا یَأْخُذُ أَهْلَ الْأَرْضِ بِأَلْوَانِ الْعَذَابِ سُبْحَانَ الرَّءُوفِ الرَّحِیمِ اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِی فِی قَلْبِی نُوراً وَ بَصَراً وَ فَهْماً وَ عِلْماً إِنَّکَ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیر.

50- بعد از نماز صبح و مغرب بگویید:  إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ‏ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ ذُرِّیَّتِهِ‏. (تلاوت این آیه و سه بار  صلوات بعد از آن بعد از هر نمازی چنانچه مشهور میان مردم است، من برایش سندی ندیدم!)

51- شعار تکبیری که بعد از نماز گفته می شود مجموعه ای از توحید و تولی و تبری است و بهتر است هنگام گفته شدن آن دیگر اذکار و دعاها قطع شده و هم صدا با دیگران شویم! و نیز اگر این سنت حسنه بعد از انقلاب بعضی جاها به فراموشی رفته است آن را احیاء کنیم!

52- بعد از اقامه نماز بهترین فرصت برای دعا نمودن هست. برای دعای بعد از هر نمازی از قبل فکرش را بکنید. با نماز خواندن نزد خداوند می روید باید از قبل فکر کنید که در محضر او از او چه بخواهید!

53- بعد از اتمام تعقیبات به سجده شکر رویم: دو زانوی خود را کاملا از یکدیگر دور کنیم و سر بر سجده بگذاریم و سینه خود را - اگر می توانیم - و یا لااقل شکم خود را به زمین بچسبانیم. و لااقل سه بار بگوییم: شکرا لله.

54- بعد از سجده شکر دست خود را به محل سجده کشیده و بر بدن خود بمالید تا از بیماریها ان شاء الله محفوظ بمانید.

ان شاء الله در جلسه بعد موارد دیگری از آداب نماز که احیانا از قلم افتاده است اگر یادم آمد خدمت شما عرض خواهم کرد و نیز درباره نوافل سخن خواهم گفت و تصویرهایی را هم برای آداب نماز تهیه و عرضه خواهم نمود. اینها را گفتم که متعهد شوم حتما تا جلسه بعد این کارها را انجام دهم!

نظرات  (۴)

سلام علیکم.
منظور از سوال دوم این بود که : در نماز جماعت، امام هر دو نماز رو میخونه؛ ما اگه خواسته باشیم نماز دوم رو در اول وقت بخوانیم، باید بعد از خواندن نماز اول امام؛ مسجد را ترک کنیم و یا نماز دوم (عصر و عشا) رو به امام جماعت اقتدا نکنیم؟ و یا به جماعت خواندن نماز بر اول وقت خواندن آن ترجیح دارد؟

و با توجه به اینکه در یک کتابی خواندم که امام خمینی برنامه ای که برای خودسازی(یا تهذیب نفس) ارائه کرده بودند، این بود که نماز ها رو هر کدام رو در اول وقتش بخونیم.

فکر میکنم برای اون سوال نشستن به صورت تورک که پاسخ ندادید، احتمالا میخواهید تصویر هم بذارید.
با تشکر
پاسخ:
سلام علیکم
شاید توضیح داده باشم که نماز جماعت ارزشش بیشتر از خواندن نماز عصر و عشاء در وقت فضیلت است.
درباره نوع نشستن هم درست حدس زدید ان شاء با تصویر مشخص خواهد شد.
سلام علیکم.
این هم سوالات بنده:

1. زمان خواندن نماز ها به چه صورت است؟ مثلا اگر بخواهیم نماز ها رو در اول وقتش بخوانیم، چه زمانی است؟ وقت نماز عصر و نماز عشاء و همچنین نماز شب.

2. در مسجد ، نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا رو با هم میخونند؛ اگر خواسته باشیم این نماز ها رو (عصر و عشاء) در اول وقتش بخوانیم، چطور باید عمل کنیم؟

3. تاکید شده است که نماز با جماعت باشد و... ؛ اما وقتی مسجد میرم، روحانی مسجد نماز رو خیلی تند میخونه و اصلا هیچ حس و حال عبادت به آدم دست نمیده؛ تو این شرایط چیکار باید کرد؟

4. گفته بودید که هنگام دستشویی آیة الکرسی خوانده شود؛ اما من نسبت به دستشویی یک ذهنیت اشتباهی دارم و فکر میکنم تو اونجا نباید مثلا صلوات یا ذکر گفت. اینطوری نیست؟

5. آیا نماز غفیله هم جزو نافله مغرب است؟

6. قبلا من نافله ی مغرب و عشاء رو میخوندم، اما وقتی با جمله ای که فکر میکنم از حضرت علی ع با این مضمون که نفس خود را از عبادت خسته نکنید رو شنیدم؛ دیگر نمیخونم. و یا مثلا اگه خواسته باشیم نماز ظهر و عصر رو با نوافل بخونیم، میشه 16 رکعت! و خسته کننده است. چیکار کنیم تا بتونیم نماز و نوافل رو با علاقه و عشق بخونیم؟

7. نشستن به صورت تورک یعنی چگونه؟ از توضیحات هم دقیق متوجه نشدم که چطوری هست.

8. در خصوص دعای سجده ی آخر، فرمودید که برای دعاهای دیگر سندی نیافتید؛ یعنی اون دعاها نباید خوانده شود و یا اگر به نیت مستحبی باشد اشکالی ندارد؟ مثلا ذکر یونسیه و یا لطیف ارحم عبدک الضعیف . ؟

9. شیوه و ترتیبی که در تعقیبات در پایان نماز فرمودید، گاهی اوقات نمیشود؛ مثلا در نماز جماعت گاهی اوقات بعد از سلام، ان الله و ملائکته ... رو میخوانند و صلوات فرستاده میشود؛ در این حالت میشه همانطور به ذکر تسبیحات حضرت زهرا ادامه داد و باعث بی احترامی به پیامبر نمیشود؟(و یا طبق آیه ی "وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُواْ لَهُ وَأَنصِتُواْ " به قرآن بی احترامی نمیشود؟) و یا اینکه بعد از نماز، نمازگزاران به یکدیگر دست می دهند و باعث جدایی در تسبیحات میشود. و کلا در نماز جماعت به آن شیوه ای که فرمودید نمیشود عمل کرد. گاهی اوقات هم قرآن میخوانند و اصلا نمیشود آدم تمرکز کند و حواس آدم، پرت میشود.

چقدر سوالات زیاد شد!!!  شرمندم.
تشکر
پاسخ:
سلام علیکم
پاسخ داده شد.
تفاوت سؤال اول و دوم را نفهمیدم
أَشْکَرُکُمْ لِلهِ ؛ أَشْکَرُکُمْ لِلنَّاس

سلام علیکم.

حاج آقا خدا خیرتان بده.
منم چند تا سؤال دارم، انشاءالله دوباره آداب نماز رو یه مرور بکنم؛میپرسم ازتون. (این رو گفتم تا متعهد به مرور و پرسیدن سؤال بشم... )

یاعلی

پاسخ:
سلام علیکم
اقتباس زیبایی بود!
مرگ برضدولایت فقیه مرگ بربی دین که ریشه دین رامی خشکاند ممنون ازروشنگریتون
پاسخ:
سلام علیکم
برترین برائت و دارای برترین فضیلت همین شعار «مرگ بر ضد ولایت فقیه» است. خداوند از همه ما این شعار را قبول کند!

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی