پاورقی / عزت ایرانی
سلام علیکم - بسم الله
قسمتی از یاداشتی که در روزنامه جوان چاپ شده است در رابطه با آزاد نمودن سخاوتمندانه تفنگداران آمریکایی مطالعه می کنید.
در ماجرای منا، رژیم سعودی نهتنها خود به مجروحان امدادرسانی نکرد، بلکه از امدادرسانی دیگر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران نیز جلوگیری کرد و همین امر باعث شد که چهبسا آمار شهدای این فاجعه چند برابر شود. پس از فاجعه نیز تا سه روز از دسترسی ایران و دیگر کشورها به ابدان مطهر شهدای خود جلوگیری کرد و در روزهای نخست نیز هرگونه انتقال اجساد به کشورهای متبوع را نیز نفی میکرد. این در حالی است که بر اساس ابتداییترین مناسبات بینالمللی، دسترسی، تحویل و انتقال اجساد اتباع جزو حقوق کنسولی کشورهای متبوع است.
در تمام این مدت رئیسجمهور محترم و وزیر محترم امور خارجه ایران مشغول رایزنی در نیویورک بودند و کسی از هیئت اعزامی زحمت بازگشت به کشور و پیگیری ماجرا از نزدیک را به خود نداد. تنها لطفی که برخی از مسئولان اجرایی به خانوادههای شهدای منا داشتند، کوتاه کردن یکروزه سفر نیویورک بود. از مجموعه رایزنیهای دیپلماتیک دستگاههای مسئول کشورمان تنها چیزی که به چشم آمد تصویری بود که از زانو زدن وزیر امور خارجه کشورمان در کنار امیر کویت در صحن مجمع عمومی سازمان ملل در رسانهها منتشر شد که ظاهراً این پادرمیانی پرهزینه نیز چندان فایدهبخش نبود.
تنها پس از سخنان عتابآمیز و هشداردهنده رهبر معظم انقلاب در نوشهر بود که لحن و رفتار حکام آلسعود بهیکباره تغییر کرد و مجبور به انعطاف و احقاق حقوق حداقلی ایرانیان شدند.
نگارنده بهعنوان کسی که از نزدیک با واقعه و رویدادهای پس از آن مرتبط بوده و در خصوص آن تاکنون تحقیقات مفصلی را به انجام رسانیده است، با قاطعیت ادعا میکند دستگاه دیپلماسی کشورمان، در ماجرای منا به وظیفه خود آنگونه که شایسته بوده، عمل نکرده است. بهترین دلیل این ماجرا این است که تا لحظه تنظیم این یادداشت و در حالی که بیش از 110 روز از فاجعه منا گذشته است، هنوز ابدان مطهر تعدادی از شهدای منا در عربستان باقیمانده است.
متأسفانه برخی مسئولان در روزهای اخیر دلیل تأخیر انتقال این ابدان مطهر را قطع رابطه دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی که اخیراً رخ داد اعلام میکنند و خوب است به این سؤال مهم پاسخ دهند که چگونه دولت متخاصم ایالات متحده امریکا در حالی که 36سال است روابط خود را با ایران قطع کرده است، در کمتر از 24ساعت میتواند نظامیان متجاوز خود را زنده از جمهوری اسلامی ایران تحویل بگیرد، اما دستگاه دیپلماسی کشورمان نمیتواند پس از 110 روز سادهترین حق کنسولی ـ یعنی تحویل گرفتن اجساد- را برای اتباع خود اعمال کند؟
بهراستی آنچه که بهعنوان دیپلماسی شناخته میشود آیا توانسته است عزت ملی ایرانیان را پاس دارد؟ آیا این همان تحقق شعار بازگرداندن عزت به پاسپورت ایرانی است؟ آیا مزایای دیپلماسی لبخند تنها شامل نظامیان متجاوز امریکایی میشود و یا میتوان به امید روزی بود که دارندگان گذرنامه ایرانی نیز از مزایای آن برخوردار شوند؟
یکی از 475 هنرمند در کارگاه نقاشی شهدای منا میدان امام حسین علیه السلام تهران
- ۹۴/۱۰/۲۵